Kenapa perlu beli emas?

Sejak tahun 2002 hinggalah sekarang, harga emas telah meningkat daripada USD275 satu ounce kepada USD1400 satu ounce. Tapi malangnya, kebanyakan orang menganggap emas hanyalah kelas aset yang berasaskan dollar atau ringgit yang dinilai menggunakan nilaian yang sama dengan stok, bond dan komoditi lain seperti beras dll.

Cuba lihat graf harga emas dari 2001 sehinggalah sekarang :

Apakah ini masih belum cukup menyakinkan anda??!!

4 sebab-sebab kenapa kita perlu membeli emas :

1. Emas adalah duit dan bukannya komoditi. Bank-bank pusat senantiasa menganggap emas sebagai duit tetapi masih ramai pelabur masakini menganggap emas hanyalah komoditi biasa. Pada akhir tahun 2009, emas sekali lagi menjadi duit setelah bank-bank seluruh dunia termasuk bank-bank pusat China, India dan Russia menjadi pembeli emas setelah hampir 20 tahun. Dan dipercayai bahawa bank-bank pusat tersebut sedang bersiap sedia untuk mengembalikan matawang yang bersandarkan emas. ( Gold standard )

2. Emas tidak susut harga. Yang sebenarnya terjadi sekarang ialah matawang kian kehilangan kuasa membeli berbanding emas. Milton Friendman, seorang pakar ekonomi US menyatakan :’ Sesuatu bangsa tidak dimusnahkan oleh tindakan keganasan, akan tetapi secara perlahan-lahan dengan cara yang tidak masuk akal iaitu dengan cara menyusutkan nilai matawang melalui kuantiti yang banyak”. Ini merupakan berita yang buruk bagi US, Eurozone dan Jepun kerana kesemua yang tersenarai telah menyusutkan nilai matawang mereka dengan cara mencetak lebih banyak wang. Oleh kerana emas tidak susut nilainya, maka ia bertindak sebagai termometer untuk menyukat kadar inflasi bagi sesebuah negara.

3. Emas mempunyai nilai intrinsik.

4. Emas merupakan aset yang menyimpan nilai kekayaan. Spekulasi boleh berlaku di dalam saham emas, akan tetapi dengan memiliki emas fizikal sajalah dapat menyimpan nilai kekayaan.

Ke mana halatuju emas tahun 2011?

Dalam tahun ini 2011, sekiranya emas mengulangi kenaikan puratanya setahun sebanyak 19%, harga emas akan menjadi USD1785 satu ounce. Sekiranya emas mengulangi rekod 2010, harga emas mungkin akan mencecah USD2010 satu ounce. Dan sekiranya Simpanan Persekutuan US ( US Federal Reserve ) mencetak duit ( QE ), nescaya harga emas akan melambung lebih tinggi lagi pada tahun ini. Pada bulan november 2010, US telah mencetak sebanyak 60 billion USD tanpa disandarkan kepada emas. Ini akan menyebabkan inflasi dan krisis ekonomi yang teruk pada 2011 sebagaimana berlaku pada tahun 2008.

Apa tunggu lagi!!….simpanlah kekayaan anda di dalam bentuk emas fizikal….!!

Berminat melabur di dalam emas fizikal public gold?

Contact kami…

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s