Kenapa harga emas dan perak jatuh?

1. CME group menaikkan margin.

Oleh itu, minimum cash deposit untuk urusan jual beli emas masa hadapan naik sebanyak 11% kepada USD11.475 per oz kontrak, manakala perak minimum cash deposit untuk jual beli perak masa hadapan naik daripada USD21.600 kepada USD24.975 per oz kontrak.

2. Kenaikan indeks dolar.

Emas dan dolar bergerak pada arah bertentangan. Oleh itu sekiranya emas naik, indeks dollar akan turun.

3. Penjualan dana perlindungan :

Menurut New York Times, beberapa dana perlindungan dunia ternama menjadi pesalah di dalam kejatuhan harga emas dan perak kali ini. Dana ini telah mengumpul emas sejak 2 tahun lalu dan pada pandangan mereka ia merupakan tindakan terbaik untuk mengelakkan inflasi ataupun aset berisiko seperti ekuiti semasa keadaan tidak menentu sebagaimana sekarang. Tujuan penjualan emas dan perak ini untuk menambah tunai bagi memenuhi keperluan modal bagi pinjaman daripada bank-bank Wall street disebabkan oleh kejatuhan mendadak nilai collateral.
Penjualan emas dan perak ini juga bertujuan memenuhi permintaan penebusan daripada pelabur-pelabur yang takut krisis 2008 mungkin berulang kembali memandangkan pasaran saham yang tidak menentu baru-baru ini.

4. Panic selling :

Spekulator juga panik dan terus mengurangkan posisi mereka di dalam emas dan perak kerana bimbang ekonomi dunia akan kembali balik kepada recession.

5. Permintaan yang kurang daripada India:

India merupakan pembeli utama emas dan perak. Akan tetapi kali ini dilarang membeli logam berharga tersebut kerana perayaan ‘shradh”. Ramai penganut Hindu sangat particular tentang tarikh apabila membeli logam berharga. Menurut agama Hindu, semasa “shradh” sesiapa yang membeli logam berharga akan terkena nasib malang kerana tiada siapa yang membeli emas.
Kekurangan permintaan juga menyebabkan harga emas jatuh.

Peluang anda terbuka luas untuk membeli harga emas dan perak serendah ini…Tunggu apa lagi…tukarkan semua duit ringgit anda kepada emas dan perak, Hubungi kami sekarang.!!!

P:S: Menurut Gerald celente, trend forecaster, yang telah meramal dengan tepat kejadian ekonomi dunia setakat ini, market akan crash seawal bulan depan OKTOBER 2011!!! Harap anda sedar sebelum terlambat.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s